Monday, June 29, 2009
PUDINA CHUTNEY
Ini adalah salah satu jenis hidangan side dish yang paling liza gemari kalau makan roti naan bersama ayam tandoori. Rasanya ada masam-masam dan bermentol skit. Selain itu, aroma khasnya membuatnya chutney ni lebih terasa istimewa. Kata Puan Palatable (forum GDB), side dish ni boleh dilawankan dgn naan, capati atau parotta. Semasa menyediakannya jgn campur air kerana kalau cair rasanya akan menjadi kurang sedap. Biasanya di India mereka gunakan batu giling untuk melumatkan bahan-bahan membuat Chutney ni.
PUDINA CHUTNEY
Penyumbang resipi: Puan Palatable
Ingredients:
Pudina leaves(mint leaves) : 2 cups
Coriander leaves : 2 cups
Green chillies : 3 or 4 nos.(according to taste)
Tamarind or : size of a marble
Tamarind paste : 1 tsp.
Jaggery : 1 tbsp.
Salt to taste
Curry leaves and ginger: optional
Method:
Wash the pudina leaves and coriander leaves and green chillies in running water and wipe with clean towel to remove all the moisture.
If using tamarind, soak in 2 tbsp. of hot water. Grind all the ingredients together. Your tasty pudina chutney is ready. ENJOY!
Liza: Sowey la... resipi dalam bahasa Inggeris... sebab liza copy dan paste jer dari forum GDB.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment