Tuesday, January 4, 2011
Baryani Daging
Bahan-bahan
2 kilo daging lembu
4 sudu besar rempah baryani
3 sudu besar rempah kari
Bahan A :
10 ulas bwg putih - kisar
10 ulas bwg merah - kisar
50 gm halia muda - kisar
Bahan B :
5 kuntum bunga cengkih - kisar halus
5-6 bunga lawang - kisar halus
5-6 buah pelaga - kisar halus
2 btg kulit kayu manis - kisar halus
Bahan C :
4 tangkai daun pudina - mayang halus
4 tangkai daun sadri - mayang halus
4 tangkai daun bawang - mayang halus
Bahan D :
3 Sudu besar tomato puree
½ tin susu cair
½ botol madu
Garam secukup rasa
Bahan E :
4 biji bawang besar - hiris dan goreng hingga kuning keemasan
segenggam gajus - goreng
seganggam kismis
Cara:
1. Potong daging dlm 2 inci.Masuk bahan A dan C serta rempah.Perap 1 jam
2. Masuk daging perak dlm periuk dan masukkan air paras daging saja dan rebus hingga empuk
3.Masuk bahan B dan D dan biar api perlahan
4.Apabila mesera masuk bahan E,biar mereneh kejap.Siap untuk dihidang.
Note : kalau gune daging buat malam sebelum nak makan....so lebih sedap sebab dah mesera
Gune ayam pun bole jugak......daging ganti dengan 2 ekor ayam....tapik make sure air tak byk mcm dlm resipi....cos ayam keluar air.....
Sumber daripada: Kak Efkay dari Forum GDB
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment