Thursday, May 21, 2009

IKAN MASAK MASAM MANIS

Masakan ni kalau pekena dengan nasi panas, memang terangkat. Kena pula ikan segar, bertambah sedap la jadinya. Ikan Masak Masam Manis ni, adalah sumbangan dari Efkay(GDB), seorang suri rumah tangga yang rajin ke dapur... hehehehe.... sampaikan dua jenis masakan ikan masam manis yang telah dikongsikan untuk kita. Jadi tunggu apa lagi, jomlah kita ke dapur... try resipi ni.... Kepada Efkay, terima kasih ler bebanyak kerana sudi kongsikan resipi yang best ni.

Bahan :-

1 - ekor ikan bawal hitam/siakap/2 keping ikan merah/kerapu
6 - ulas bwg merah }
3 - ulas bwg putih }
1 - cm halia } -----> kisar halus
4 - sudu besar sos cili
4 - sudu besar sos tomato
1 - sudu kecil lada sulah
1 - labu bwg besar - potong bulat
1 - tin kecil nenas kiub ( yg bulat pun bole.... potong 8 )
2 - sudu besar air nenas
garam/gula secukup rase
1 - sudu kecil tepung jagung campur sedikir air (bahan pemekat)



Cara :-


1) Ikan yg disalut garam/kunyit,goreng garing
2) Kurangkan minyak tumis bhn kisar,wangi masuk sos,lada sulah,garam n gula
3) Masukkan bwg besar,air tepung jagung.kacau rata.
4) Masukkan nenas n airnya.Mendidih masuk ikan gaul sebati angkat.


Ha... yang ni versi yang satu lagi. Kalau ada yang teringin nak cuba yang ini pula... terpulanglah pada selera masing-masing, yer!


Bahan :-

1 - ekor ikan siakap/ 2 keping ikan merah/2 keping ikan kerapu
10 - biji cili merah - kisar kering
1 - biji bawang besar - potong dadu
2 - ulas bwg putih - belah 2 then pepah dgn pelepah pisau
1- - sudu besar sos tiram
3 - sudu besar sos cili
Garam/gula secukup rase
Kunyit
Tepung Jagung
sedikit air

Cara :

1) Ikan gaul dgn garam/kunyit then goreng ( lagi sedap kalau salut dgn tepung jagung)
2) Kurangkan minyak dlm kuali,Tumis bawang naik bau tepikan dalam kuali,then tumis lada.garing,campurkan
dgn bwg tadi masukkan air,masukkan sos perasakan gula/garam.
3) Masukkan ikan biar kejap then angkat.

No comments:

Post a Comment