Thursday, May 21, 2009

LAKSA JOHOR

Laksa Johor ini sebenarnya menggunakan spagetti bagi menggantikan mee laksa yang biasa kita gunakan. Rasa spagetti untuk laksa ini lebih sedap dan kenyal rasanya. Bagi yang tidak menggemari spagetti, boleh juga menggunakan mee laksa biasa. Cuma, dah hilanglah tradisionalnya. Bagi yang menggemari dan ingin mencuba sendiri laksa Johor ini, boleh mencuba resipi yang telah disediakan oleh Efkay di bawah ini.



Kuah Laksa Johor - (12-14 orang)
1/2 kilo ikan parang} ------> rebus and kisar
250 gm udang basah}
150 gm udang kering ]-------> rendam and kisar
100 gm ikan kering kurau ]
sedikit belacan
10 biji bwg putih )
10 biji bwg besar )
15-20 biji lada kering )--------> kisar *****
3-5 biji lada hidup)
5 batang serai)
2 inci lengkuas)
2 inci halia)
1 inci kunyit)
3 senduk serbuk kari daging
3-4 sudu kerisik
2 biji kelapa
5-10 keping asam keping


Cara :

1)Tumis bhn*** wangi masuk serbuk kari,naik minyak masuk santan
2) Mendidih masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kering kisar
3) Reneh dlm 20 minit baru masukkan asam keping dan kerisik.
4) Perasakan dgn garam dan gula secukup rase

Note : make sure kuah dan mendidih baru masuk ikan supaya tak berketul2

Kalau nak makan for sarapan,masak malam supaya kuah lebih mesera

Bahan ulam -
Taugeh
Timun ( buang empulur potong nipis and bulat2)
Bwg merah/Dauh selasih/Daun kesum - hiris
Sambal Belacan
2 bungkus spaggeti (rebus)
limau kasturi

No comments:

Post a Comment